maanantai 11. huhtikuuta 2016

Auton korin sähkövarusteet

Tehtävänä meidän piti selittää eri korinsähkövarusteiden toiminnasta ja kohteenani oli bmw 330xd e46.


Tuulilasinpesin ja pyyhkijät.

Ylempänä on kuvia auton tuulilasinpesimistä ja pyyhkijöistä. Näitten tehtävänä on pestä ja pyyhkiä likat tuuli ja takalasista. Ja joissakin autoissa on myös sadetunnistimia jotka havaitsevat kosteutta tuulilasissa ja tunnistin aktivoi pyyhkijät automaattisesti päälle.

Etupyyhkijän kytkentäkaavio.

Takapyyhkijän kytkentäkaavio.

Etupesimen kytkentäkaavio.

Takapesimen kytkentäkaavio.

Keskuslukitus.

Eli tässä bemarissa on kaukosäätöinen keskuslukitus. Keskuslukituksen tehtävänä on lukita ja avata auton ovet avaimen nappia painamalla ja peräkontin avausnappikin löytyi. ( kuvaa ei ole )

Keskuslukituksen kytkentäkaavio.

Äänimerkki.

Kuvista näkee äänimerkin kytkentäkaavion ja kuvan auton töötistä, äänimerkillä voit varoittaa muita liikenteessä olevia ihmisiä.

Penkinlämmittimet.

Uusissa autoissa on melkeimpä kaikissa penkinlämmittimet. Penkinlämmittimiä käytetään talvisin koska ne tuovat omanlaisen mukavuuden ajamiseen. Näistähän voi löytyä eri voimakkuuksia kuskin ja repsikan tarpeen mukaan.

Kytkentäkaavio penkinlämmittäjille.

Vakionopeudensäädin.

Vakionopeudensäädin on lisävaruste autoissa joka pitää kuskin haluamaa nopeutta päällä. Kuljettaja kiihdyttää auton tiettyyn nopeuteen ja aktivoi vakionopeudensäätimen päälle.

Kytkentäkaavio vakionopeudensäätimelle.

Ikkunannostimet.

Autossa oli sähkökäyttöiset ikkunannostimet jokaiselle ikkunalle, ikkunannostimet laskevat ja nostavat itseään tietysti nappia painamalla.

Kytkentäkaavio ikkunannoistimille.

Abs/Esp

Abs jarrutusjärjestelmä tarkoittaa lukiutumatonta jarrustusjärjestelmää. Kun painat jarrupolkimen pohjaan abs jarrut alkavat hakkaamaan eli jarrupoljin hyppii ylös ja alas jotta jarrut eivät lukittuisi. Esp taas jarruttaa yhtä pyörää kerrallaan jolloin auto pysyy hallinnassa ja auttaa pidon saamisessa.

Kytkentäkaavio abs/esp.

Mittaristo.

Tästä mittaristosta löytyy : polttoainemittari, nopeusmittari, kierroslukumittari, moottorinlämpötilamittari, trip-mittari, maykamittari ja keskikulutus mittari ja nämä ovat yleisiä nykyautoissa.

Kytkentäkaavio mittarille.

Vikakoodien luku.

Tehtävän lopussa piti lukea auton vikakoodit ja nollata ne. Koodien lukemiseen käytin boschin yleistesteriä.
Kuvissa näkyy testerin niin sanottu vikalista.

Kuvassa tyhjennetään vikamuistia.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti